Daha fazla bilgi: Bologna'nın En İyi 10 Yiyecek Turu
İtalyan mutfağı dünyaca ünlüdür. Ve Bologna'nın kendine has bir ismi var. Sofrasındaki lezzetler, şehrin soyadını taşıyan o sosun ya da mortadella'nın çok ötesindedir. Sadece Bolonya'da tadabileceğiniz tatlar ve aromalar vardır ve özünün bir kısmını tanımanın gastronomi turundan daha iyi bir yolu yoktur.
Dahası, Bologna'da en otantik gastronomiyi tadabileceğiniz ünlü restoranlar ve küçük tavernalar sizi bekliyor. Bologna'da yapılacak en iyi şeylerden birinin tadını çıkarmak istiyorsanız, önerdiğim bu gastronomi turlarını not alın.
1. Bologna'nın gastronomik kalbinden geçen rota

Bologna harika bir anıtsal şehirdir. Revakları Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır ve en az 40 kilometre uzunluğunda pasajlara sahiptir! Bunların arasında ve ayrıca tarihi merkezin dar sokaklarında, Bolonya gastronomisinin en iyi tipik ürünlerinden ve yemeklerinden bazılarını tadabileceğiniz gizli yerler vardır.
Bu rehberli turlar genellikle çok çeşitli tadımlar içerir: tipik kahvaltı, Quadrilatero 'da (Bolonya'nın en hareketli bölgelerinden biri) aperatif, tipik bir tavernada öğle yemeği ve tatlı olarak geleneksel İtalyan dondurması.
Merkezdeki dükkanlarda ve pazarlarda mola vermek için de zaman vardır. Buralarda Bolonya ve çevresinden bazı lezzetler satın alabilirsiniz: Bolonez mortadella, zanaatkar makarnası, yerel peynirler, Modena sirkesi, Parma jambonu ve çok daha fazlası.
Rehberli bir tur size sadece harika lezzetler sunmakla kalmayacak, aynı zamanda bu yemeklerin ve ürünlerin tarihi ve birkaç anekdot hakkında da bilgi edineceksiniz. Hatta eve döndüğünüzde yapmak üzere bir tarif bile götürebileceksiniz. Bu, Bolonya'daki en iyi turlardan biridir.
2. Bolonya'nın en otantik gelenekleri ve lezzetleri arasında bir yolculuk

Bologna'da akşamları aperatif içmek neredeyse bir kurumdur. Bu tur, bu küçük mutfak zevkinin tadını çıkarmak için mükemmel bir yoldur.
Uzman bir rehber, Quadrilatero mahallesinin neden yerel halkın bir şeyler içmek için en sevdiği yerlerden biri olduğunu ve hangi tapasların en popüler olduğunu keşfetmenize yardımcı olacaktır.
Aperatifler söz konusu olduğunda yıldız bir ürün varsa, bunun yerel sosis veya peynirlerle doldurulmuş küçük hamur işleri olan tigelle veya crescentine olduğunu söyleyebilirim. Bu, şehir merkezindeki işletmelerin sokağa çıkardığı teraslarda veya masalarda yenen atıştırmalıktır. Genellikle beyaz şarap ve köpüklü su ya da tonikle yapılan bir kokteyl olan spritz eşlik eder.
Bu rota üzerinde Bologna'nın en geleneksel pazarlarından biri olan Quadrilatero pazarını da ziyaret edebilirsiniz. Elbette burada sadece sosis değil, aynı zamanda bölgedeki meyveler, şaraplar veya balzamik sirkeler gibi Bolonya'nın diğer lezzetlerini de bulabilir ve tadabilirsiniz.
3. Bologna'lı bir komşunun evinde tipik bir yemek

Bir Bolonez evinde onur konuğu olduğunuzu hayal edebiliyor musunuz? Hayır, ev sahibini tanımanıza gerek yok. Size misafir olarak masaya oturma ve geleneksel olduğu kadar lezzetli bir İtalyan yemeğinin parçası olma şansı sunan gastronomi turları vardır.
Krallar gibi yemek yemenin yanı sıra mutfakta olmayı da seviyorsanız, bu kaçırmayı göze alamayacağınız bir deneyimdir. İtalyan mutfağı gerçek bir sanattır: Ölçüler, malzemelerin karıştırılması, makarnanın yoğrulması ve tam pişirme noktası muazzam bir hassasiyet gerektirir. Eğer isterseniz, bir şef gibi çalışabilir ve daha sonra masaya servis edilecek yemeklerin hazırlan masına yardımcı olabilirsiniz.
Menünün hazırlanmasına yardımcı olarak, sadece iyi vakit geçirmekle kalmayacaksınız. Ayrıca Bolonya mutfağının tipik yemeklerinin sırlarını öğrenecek ve örneğin makarna veya tiramisuya eşlik eden ünlü sosun tarifini alacaksınız.
4. Bolonya'nın lezzetleri ve aromaları arasında gastronomi ve şarap turu

Bologna sadece iyi yemekle eşanlamlı değildir. Aynı zamanda iyi şaraplarla da eş anlamlıdır.
Şarap mahzenlerinin önemi hakkında size küçük bir fikir vermek için, bu topraklarda asma yetiştiriciliğini başlatanların Etrüskler olduğunu söylemek yeterlidir. Bu bölgede başta Lambrusco olmak üzere menşe adı taşıyan şaraplar üretilmektedir.
Şarap bilimini seviyorsanız, bölgedeki şarap imalathanelerinden birinde rehberli bir tur Bologna'da yaşayacağınız en zengin deneyimlerden biri olacaktır. Şarapların nasıl yapıldığını öğrenme ve elbette bir şarap tadımına katılma şansınız olacaktır.
Ancak şarap ve yemek el ele gittiğinden, ziyaretiniz bazı tipik ürünlerin tadımını da içeriyorsa, yemek ve şarap eşleştirmesi hakkında da çok şey öğreneceksiniz. Bazı durumlarda aroma ve tatların karışımı gerçekten şaşırtıcıdır. Tüm bunlar onu Noel'de Bologna'da yapılacak en iyi şeylerden biri haline getirmektedir.
5. Bologna'nın tipik osterialarına bir tur

Bolonya gastronomisi osterialarda özel bir şekilde tadılır. Nedir bunlar? Basit yemeklerin servis edildiği küçük tavernalardır. Bolonya'da, özellikle şehrin eski kısmında bunlardan çok sayıda bulabilirsiniz. Tipik mezelerin tadına bakmak, öğle veya akşam yemeği yemek için bunlardan bazılarına uğramak, kendinizi yerel biri gibi hissetmenizi sağlayacaktır.
Sadece iyi yemek değil, aynı zamanda uygun fiyata yemek yiyebileceğiniz kuruluşlardır. Ve tüm bunlar, bu osteriaların bazılarının şehirde ünlü olmasına rağmen. **En ünlüsü Osteria dell'Orsa'**dır. Burada otantik Bolognese mutfağını deneyebilirsiniz.
Ancak bir rehberin açıklamalarıyla Sfoglia Rina veya Osteria del Sole gibi diğerlerini de keşfedeceksiniz. Bu restoran, 1465 yılında kurulmuş olması ve bu nedenle Bolonya'nın en eskisi olması ya da sadece içecek servisi yapması gibi çeşitli nedenlerden dolayı özeldir, yemek sizin seçiminizdir.
Osteria del Sole yemek sunmaz, ancak sunanlarda ne sipariş edebilirsiniz? Tortellini'den lazanyaya, soğuk etlerden ızgara etlere kadar. Bir tür çingene kolu olan pinza bolognese veya pirinç keki gibi tipik Bolonya ev yapımı tatlıları da unutmamak gerekir.
6. Tadımlı pratik Bolonez yemek pişirme dersi

Makarna yemeği yapmanın dünyadaki en kolay şey olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Bunu fark etmenin ve Bolonya mutfağı hakkında daha fazla bilgi edinmenin en iyi yollarından biri, ünlü bir şefle uygulamalı bir derse katılmaktır. Tortelloni 'yi parmesan peyniri ezmesi, kızarmış domuz eti ve Bolonya'dan mortadella ile doldurmayı öğreneceksiniz. Hepsi bir tutam hindistan cevizi ile tatlandırılmıştır.
Ayrıca tagliatelle al ragù, yani dana eti, sebze, domates, şarap ve baharatlarla yapılan bir sos eşliğinde nasıl hazırlanacağını da öğreneceksiniz. Ve bunu yaparken, makarnayı al dente yapmak veya ona binlerce farklı şekilde eşlik etmek için birkaç küçük sır keşfedeceksiniz.
7. Bologna pazarlarında bir tur

İyi beslenmenin yanı sıra, yerel pazarları keşfederek tipik ürünlerini keşfetmeyi seviyorsanız, Bologna'da bir tura çıkabilir ve pazarları aracılığıyla tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. En ünlüsü Quadrilatero semtindeki pazardır. Kökeni Orta Çağ'a kadar uzandığı için şehrin en eskisidir.
Bugün yüksek kaliteli ürünler bulabileceğiniz yenilenmiş bir pazardır. Sadece burası da değil, burayı çevreleyen dar sokaklarda Bolonya sakinlerinin günlük alışverişlerini yapmaya devam ettikleri sayısız uzmanlaşmış dükkan bulunmaktadır.
Bolonya'daki diğer ünlü pazar Mercato di Mezzo'dur. Şehirdeki ilk kapalı pazardır ve sadece tarihi değeri nedeniyle değil aynı zamanda sunulan ürün çeşitliliği nedeniyle de görülmeye değerdir. Pazarda ayrıca söyleşiler ve şarap tadımları gibi ilginç etkinlikler de düzenlenmektedir.
Mercato Delle Erbe, taze ürünler satın alabileceğiniz bir dizi dükkâna da ev sahipliği yapmaktadır. Mercato Delle Erbe 'de ayrıca aperatif bir şeyler yiyebileceğiniz ya da bir şeyler atıştırabileceğiniz çok sayıda işletme de bulunmaktadır. Ve diğer pazarlar gibi restoran alanı da gece yarısına kadar kapanmıyor.
8. Bologna'da bisikletle gastronomik rota

Bologna'da görülecek pek çok hazine vardır: revaklar, Üniversite, Archiginnasio veya Garisenda ve Asinelli kuleleri. Ayrıca bölgenin mutfak lezzetlerini tadabileceğiniz sayısız işletmeye de sahiptir. Şehri ziyaret etmek için fazla zamanınız yoksa, bu deneyim en eksiksiz olanlardan biridir.
Rehberli bir bisiklet turu, tipik bir atıştırmalık için mola vererek şehrin tüm anıtsal mücevherlerini sadece iki saat içinde keşfetmenizi sağlar. Aynı zamanda, Bolonya'daki anıtların ve en iyi müzelerin tadını çıkarmaya devam etmek için gücünüzü geri kazanabilirsiniz.
Çocuklarla birlikte yapmak için de iyi bir plan çünkü şehir turu sırasında çok yorulmayacaklar. Ancak uygun kıyafet ve ayakkabı giymeyi unutmayın. Ayrıca ilkbahar ve sonbaharda Bologna'da yapılacak en iyi şeylerden biridir, çünkü hoş sıcaklıklar sizi şehirde bisikletle dolaşmaya davet eder.
9. Emilia Romagna'da gastronomi turu

Bologna, İtalya'nın kuzeyindeki bu bölgenin bir parçasını oluşturan şehirlerden biridir. Bazı tipik ürünleriyle öne çıkan bir bölge. Bu tur, bu ürünlerin nerede üretildiğini, nasıl yapıldığını ve Emilia Romagna'nın geleneksel mutfağında nasıl kullanıldığını öğrenmenizi sağlayacak.
Rehberli tur neleri içeriyor? Bir yandan, ünlü Parmesan peynirinin üretildiği bir fabrikaya tadım da dahil olmak üzere bir ziyaret. Diğer yandan Modena'dan balzamik sirke üreten bir fabrika ziyareti. Ve tur, bölgenin lezzetli şaraplarını üreten şarap imalathanelerinden birinde bir mola ile tamamlanır.
Bu lezzetli rotanın, örneğin bölgenin en iyi bilinen ürünlerinden bir diğeri olan Parma jambon fabrikasını ziyaret etmek gibi bazı varyantları olabilir. Her durumda, bu rotaların birkaç saat sürdüğünü akılda tutmak önemlidir. Zamanınız varsa ve Bologna'dan en iyi günlük gezilerden birinin tadını çıkarmak istiyorsanız iyi bir seçenek.
10. Bologna'nın en tatlı turu

Herhangi bir Bologna turunu tipik bir tatlıyla sonlandırmaktan daha iyi bir yol olabilir mi? Eğer tatlıya düşkünseniz, şehirde çok tatlı bir tura çıkmaktan çekinmeyin. Majani'den başlamanızı tavsiye ederim. Bu çikolata dükkanı şehirde bir kurumdur. Çikolatalı tortellinilerine, çikolatalarına, pralinlerine karşı koyamayacaksınız...
Dondurma denemek yazın Bologna'da yapılacak en iyi şeylerden biridir, ama yılın diğer zamanlarında da... Neden mi? Çünkü bu şehir İtalya'nın en ünlü zanaatkâr dondurmacılarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Ve biliyorsunuz ki bu ülkede dondurma gastronominin yıldızlarından biridir.
Ancak Bolonya'nın dondurma geleneği özeldir. Burada akla gelebilecek her türden kremalı dondurmanın tadına bakabilirsiniz. Damak için gerçek bir cazibe ve zevk. Ve o kadar önemlidirler ki kendi müzeleri bile vardır: Gelato Museum Carpigiani. Burada bu tatlının tarihi hakkında bilgi edinebilir, orijinal makineleri görebilir ve hatta gelato yapmayı öğrenebilirsiniz.
Sadece dondurma da değil, şekerlemelere meraklıysanız bir başka İtalyan klasiği olan tiramisunun nasıl yapıldığını öğrenmek için aşçılık dersleri içeren gastronomi turları da var.
Bolonya'da yemek turu için ipuçları

Bologna'da bir gastronomi turuna çıkarken, şehirdeki yemek ve gelenekler hakkında bazı önemli soruları aklınızda tutmanız önemlidir. Bunlar her lokmanın tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır:
- Bolonya gastronomisine "la grassa" lakabı takılmıştır. Bu bir tesadüf değildir: kalorili olduğu kadar lezzetlidir de. Çok fazla kilo almak istemiyorsanız, ölçülü yemek en iyisidir.
- En tipik yemek tagliatelle al ragù olsa da, et suyunda tortellini veya kızartılmış ve jambon ve Parmesan peyniri ile süslenmiş ekmekli bir dana pirzola olan cotoletta gibi diğer popüler yemekleri denemeden durmayın.
- Bologna'da öğle yemeği saat bir civarında, akşam yemeği ise saat sekiz civarında yenir. Ancak, geceleri Bolonya'nın tadını çıkarmayı planlıyorsanız, mutfakların çok daha uzun çalışma saatlerine sahip olduğu yerler bulacaksınız.
- Bolonya'nın dondurmaları, krema kıvamları ve hassas tatlarıyla özeldir. Tadına baktığınız diğer dondurmalar kadar soğuk olmadıklarını hemen fark edeceksiniz. Bu özel dokuyu elde etmenin sırrı budur.
- Bir aperatif almaktan çekinmeyin. Bahsettiğim gibi, Bologna'da bu bir gelenekten daha fazlasıdır. Akşam saat yedi civarında gerçekleşir. Sadece içki için ödeme yaparsınız ve az ya da çok özenli tapaslardan oluşan geniş bir yelpazeden seçim yapabilirsiniz. Birkaç içki ile fazla sorun yaşamadan akşam yemeği yiyebilirsiniz. Tipik yerler Café Zamboni'dir. Tamburini.
- Bolonya'da merkezde bile çok iyi ve çok uygun fiyatlarla yemek yiyebilirsiniz. Bologna bir üniversite şehridir, bu nedenle iyi fiyatlı yemekler sunan çok sayıda osterias ve trattorias vardır.
- Hızlı bir şeyler arıyorsanız, birçok işletme paket yemek de sunmaktadır. Örneğin Mercato di Mezzo'da lezzetli ikramlar alabileceğiniz çok sayıda yer bulunmaktadır.
- Yemeğinize tipik bir içkiyle eşlik etmek için bir spritz sipariş edin, ancak acı tatlardan hoşlanmıyorsanız yerel bir şarap veya butik birayı tercih edin.
Son bir ipucu: Bologna'nın gastronomisine dair en eksiksiz genel bakışı edinmek istiyorsanız, FICO bunun için mükemmel bir yerdir. Sadece İtalyan yemeklerine adanmış bir tema parkıdır. Burada, diğer birçok ilginç şeyin yanı sıra Bolonez sosunun, kurutulmuş makarnanın ve yerel el yapımı biranın nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.