Bilbao'daki En İyi Pintxolar
Bask Bölgesi'nde İspanyol tapasları olarak bilinen pintxos, yerel gastronominin çok önemli bir unsuru ve Bilbao'daki mutfak turizminin temel bir parçasıdır. Bu güzel şehirde bulabileceğiniz lezzetler hakkında daha iyi bir fikir edinebilmeniz için size şehrin en iyilerinden bahsedeceğim.

Pintxos | James Blatchley-Asfa
Bilbao'da görülecek ya da yapılacak en iyi şeylerden biri dışarı çıkmak ve şehri restoranları, barları ve tavernaları aracılığıyla keşfetmektir. Aynı zamanda pintxos, Bask yemeklerinde uzmanlaşmış restoranlara yaptığınız ziyaretlerin her birinde ve hatta daha modern ve soyut işletmelerde göreceğiniz bir mutfak unsurudur.
Bunu akılda tutarak, bu yayında size Bilbao'daki en iyi pintxos'un tadını çıkarmak için bilmeniz gereken tüm bilgileri sağlayacağım. Ayrıca bu pitoresk ve tanınmış restoranların her birini ziyaret etme deneyimini tanımlayan özelliklerden de bahsedeceğim. Bask Bölgesi'nin kıyısındaki en büyük şehrin kültürel kimliğinin gerçek hazineleri haline gelmişlerdir.
1. Baste'nin midye dolması

Baste, Bilbao'nun tarihi mahallesinde tipik bir Bask tavernasından bekleyebileceğiniz her şeyi içinde barındıran bir restorandır. Şehrin pintxo bar rotasının kalbinde, Bask Müzesi'ne sadece birkaç metre mesafede ve yayalaştırılmış Muñoz Maria Kalea caddesi üzerinde yer almaktadır. Bilbao'nun en iyi gastronomi turlarının temel duraklarından biridir ve hiç şüphe yok ki midye dolma bu mekanın gastronomi repertuarının baş kahramanıdır.
Cömert porsiyonlara sahip bir restoran, oldukça şenlikli bir atmosfer ve çok geleneksel ve oldukça Bask mutfak yaklaşımı ile karakterize edilir. Bu nedenle mojojones olarak bilinen bu midyeler genellikle farklı lezzetlerle doldurulmaktadır. Biberli, kızarmış domatesli ve una bulanmış beşamel soslu olanı, yerel lokantaların favorilerinden biridir. Yanında genellikle Bask Bölgesi ya da La Rioja'da üretilen beyaz şarap içilir.
Burası lüks bir işletme olmadığı gibi çok turistik de değildir ancak Bilbao halkının bu yemeğe duyduğu tutku, pintxos'un bu toplum için ne anlama geldiğinin mükemmel bir temsilidir. Bunun yanı sıra, en iyilerinin tadını çıkarmak için şehirde bir tura başlamanın ne kadar eğlenceli olabileceğinin de.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Baste Salı'dan Pazar'a sabah 9'dan gece 1'e kadar açıktır. Bu da buranın sabah kahvaltısı ya da Bask Sahili'nin en iyi tarzında midye dolma yiyerek içki içilen bir gece için bir yer olabileceği anlamına geliyor.
2. Bodega Joserra'da birkaç araç

Mütevazı Bodega Joserra, Bilbao'nun tarihi merkezinin coğrafi merkezinde, ünlü Cantón Alejandro de la Sota caddesinde yer almaktadır. Çok fazla ambiyansı olmayan ve yerel halkın büyük beğenisini kazanan tipik bir tavernadır ve mekanın asıl kahramanı ürünleridir. Bunların arasında şehrin gastronomi uzmanlarının birçoğu için mükemmel bir sandviç olan medio con bonito y divisa da yer almaktadır.
Neredeyse yüz yıllık bir geçmişe sahip olan bu mekân, müşterilerine şarap ikram etme geleneği nedeniyle para cezası aldıktan sonra içki tedarik ruhsatı için başvuruda bulunmuş bir satış noktasıdır. Buranın tamamen sandviçlerle ilgili olduğunu ve fileto, chorizo, jambon, sardinilla ve ançuez gibi akla gelebilecek her türlü dolguyu içerdiğini unutmayın. Bu nedenle ziyaretiniz sırasında içeride bir bira içmek ve Bilbao'da otantik bir pintxo deneyimi yaşamak mükemmel bir fikirdir.
Aslında bu mekanın ilginç sadeliği, onu Bilbao'nun en gurme gastronomi turlarında sıkça rastlanan bir yer haline getirmektedir. Çünkü gerçek şu ki Bodega Joserra'nın araçları, Bilbao'nun yedi sokağının gastronomi alanında tarihi bir unsurdur.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Bu ucuz ve mütevazı bodega genellikle kapılarını sabah 8'den akşam 11'e kadar açmaktadır. Bu zaman çizelgesi hem yüksek hem de düşük sezonda Pazartesi'den Cumartesi'ye kadar yürürlükte kalmaktadır, çünkü buranın halkı çoğunlukla Bilbao'dan gelen yerlilerden oluşmaktadır.
3. Concha-1 Oyun Odasında bir omlet

Bazen en iyi yemekler hayal edebileceğiniz en sıra dışı yerlerde bulunur. Salón de Juego Concha-1, kelimenin tam anlamıyla bir restoran olmasa da Bilbao'da Bask usulü iyi bir omlet yemek için en iyi yer olduğundan bu tanıma uymaktadır. Burası Bilbao'nun Eski Kent bölgesinin dışında, General Concha Caddesi'nde nehrin diğer tarafında, ünlü Plaza de Moyúa 'ya birkaç metre mesafede yer almaktadır.
Tortillalar mantar, txaka, jambon ve peynir, Serrano jambonu ve birkaç benzer malzemeyle farklı tatlarda gelir. Ancak, geleneksel patatesli olanı hepsinin en iyisidir ve Bilbao'daki en iyi pintxos hakkında düşünürken burayı ziyaret etmeye değer bir yer haline getiren de budur.
Tabakların görünümünün çok rustik ve dikkatsiz olduğunu, servis edilen yemeğin tadının hazırlığın güzelliğinden çok daha önemli olduğu bir taverna veya kumar salonunun en iyi tarzında olduğunu unutmayın. Aslında, burayı ziyaret ettiğinizde, orada bulunan insanların çoğunun sadece Bilbao'nun mutfak sahnesinin efsanevi bir unsuru haline gelen bu ünlü omletleri tatmak için orada olduğunu fark edeceksiniz.
Çocuklarınızın girişi konusunda endişelenmeyin, çünkü bu Bilbao'da çocuklarla görülecek ve yapılacak aktivitelere ait güvenli ve aile dostu bir plandır. Ancak, akşam saatlerinde katılımcıları çok heyecanlandıracak ve mekanın atmosferini değiştirecek bir oyun olması ihtimaline karşı öğleden sonra gitmenizi tavsiye ederim.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Burası haftanın her günü sabah 7'den öğlen 1'e kadar açıktır. Bu da omleti kahvaltı, öğle yemeği ve hatta akşam yemeği için iyi bir fikir haline getiriyor.
4. El Eme'de geleneksel üçgenler

Kumar salonunun hemen yanında, Bilbao'nun mutfak kimliği için aynı derecede basit ve aynı derecede önemli yiyeceklere sahip başka bir kuruluş var. Burası Eme ve temelde çok geleneksel bir sandviç ve pintxo restoranı. Yerel halkın kalbini ve damak tadını kazanan üçgenlere sahiptir.
Jambon ve marulla doldurulmuş dilimlenmiş ekmekten yapılan bir sandviçtir ve şu ana kadar hakkında özel bir şey olmayan çok tipik bir atıştırmalıktır. Bu üçgenleri şehirdeki diğer sandviçlerden ayıran gizli sosu eklediklerinde her şey değişiyor. O kadar lezzetlidir ki, yemek yiyenler için içinde hangi malzemelerin bulunduğunu tahmin etmeye çalışmak bir gelenek haline gelmiştir.
Bu işletmenin yarım asırdan fazla bir geçmişi vardır ve üçgenler, başlangıcından bu yana menüdeki yıldız öğelerden biri olmuştur. Bu nedenle El Eme, bu topluluğun tarihine odaklanan ve otantik bir yerel tarafından anlatılan Bilbao pintxo turları arasında sıklıkla yer almaktadır.
Ziyaretiniz sırasında kendinizi birden fazla üçgen yemek isterken bulursanız kendinizi uygunsuz hissetmeyin. Bir başka harika gelenek de oturup masadaki her kişi için bir kule sipariş etmek ve kimin götürecek bir şey istemeden hepsini yemeyi başaracağını görmektir.
İlginç detaylar:
- Çalışma saatleri: El Eme Pazartesi'den Cumartesi'ye sabah 10'dan akşam 9'a kadar ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu nedenle, restoranın bu listedeki diğer yerler gibi açık olmayacağını bilerek bu ünlü pintxo'yu bir gece yarısı seçeneği olarak bırakmamanız önerilir.
5. Gure Toki'de Yumurta Molletleri

Bilbao'nun Plaza Nueva'sı, şehrin en avangart gastronomi sahnesindeki en ünlü restoranlardan biri olan Gure Toki 'ye ev sahipliği yapmaktadır. Pintxo barı Casco Viejo turistik bölgesinde ikonik bir yere sahiptir, bu nedenle günün alışılmadık saatlerinde nispeten kalabalık bir yer olduğunu her zaman fark edeceksiniz.
Önerisi, oldukça ayrıntılı ve gurme yemekleri minyatür olarak sunarak, haute mutfağını uygun pintxo formatında erişilebilir hale getirmesiyle karakterize edilir. Aynı zamanda, tüm tarifler Bask yemeklerinin geleneksel unsurları ile dünyanın diğer bölgelerinden kültürel olarak ithal edilen daha modern malzemelerin bir kombinasyonudur.
Dana kaburga, cheesecake ve morina balığı Gure Toki menüsünden denemeniz gerekenlerden bazılarıdır. Ancak burayı şehirdeki diğer yerlerden ayıran en önemli özelliklerden biri mollet yumurtalarıdır. Mantar, patates ve idiazábal peynir kreması ile bir kase haşlanmış bıldırcın yumurt asından oluşuyor.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Gure Toki, Çarşamba günleri hariç haftanın her günü sabah 10'dan akşam 11'e kadar açıktır. Pazar günleri de sadece öğleden sonra 4'e kadar açık oldukları için bir istisnadır.
6. Baibacoa'da Chorizos a las llamas

Baibacoa, turistik açıdan pek ünlü olmayan yerlerden bir diğeridir, ancak Bilbao'daki en iyi pintxos'a sahip yerlerin gerçek uzmanları arasında öne çıkmayı başarmaktadır. Casco Viejo'nun coğrafi sınırları içerisinde yer alan Plaza Miguel de Unamuno'da yer alan restoran mantar, mantar ve yöresel chorizolar üzerine uzmanlaşmış mutfağıyla öne çıkmaktadır.
Pintxos de txorizo al infierno del botxo evin en büyük klasiğidir ve alkol ve rom ile geleneksel bir güveç kabında kavrulan chorizolar ile yapılmaktadır. Bu da sonunda görünür bir alevle ateşe verildikleri anlamına gelir ve yerel lokantalar için çok eğlenceli bir gösteri yaratır.
Arafta mantarlar ve txapi a la gloria Baibacoa menüsünün diğer favorileridir ve chorizo a las llamas gibi genellikle bir kadeh ev yapımı şarapla birlikte sunulur. Bu gösterişsiz, iddiasız ve telaşsız mekanın kendine özgü özgünlüğü, onu Bilbao'daki en iyi turlardan bazılarında aç katılımcılar için temel bir durak haline getirmiştir.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Baibacoa Salı'dan Cumartesi'ye 11:00 - 11:30saatleri arasında açıktır. Pazar günleri de saat 15:30'a kadar açıktır.
7. Melilla ve Fez'de Mağribi Pintxos

Eski Kent 'in hemen dışındaki Calle Iturribide'de pintxo bar Melilla y Fez yer almaktadır. Burası akla gelebilecek her tarz ve lezzette omlet konusunda uzmanlaşmış bir işletmedir. Ancak bu mütevazı işletmeyi Bilbao'nun en iyi gastronomik ürünleri arasına sokan unsur Mağribi kuzu pintxo 'sudur. Tarifi 50 yılı aşkın bir süredir aynı şekilde büyüleyici.
Morinalı pintxos, soğanlı ton balığı ve sığır filetosu bifteği bu barın menüsünde iyi bir izlenim bırakabilecek diğer yemeklerdir. Sıcaktan kaçmak için bu dekoratif özelliklere sahip bir yerde oturup bira içmenin Bilbao'da yazın görülecek veya yapılacak şeyler arasında en eski geleneklerden biri olduğunu unutmayın.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Bu barın çalışma saatleri hafta boyunca değişmektedir. Cuma ve Cumartesi günleri öğlen 12'de açılır, öğleden sonra 3'te kapanır, akşam 6'da yeniden açılır ve gece 1'de kapanır. Pazartesi günleri kapalı kalmakta ve Salı'dan Perşembe'ye kadar son kapanış saatlerini 11'e çekmektedirler.
8. Txangurro au gratin El Globo'da

Txangurro, Bask gastronomisinin geleneksel bir tarifidir ve yıllar içinde gerçekten temsili bir pintxo söz konusu olduğunda tartışılmaz bir referans noktası haline gelmiştir. Rendelenmiş örümcek yengeci etidir ve bu durumda tapas porsiyonlarında servis edilir. Calle de la Diputación'daki El Globo barda satılanlar, birçok yerel yemek eleştirmeni için tüm şehirdeki en iyilerdir.
Bu tarif ızgara bir atıştırmalıktır ve bu nedenle gerçek deniz ürünleri fanatikleri için en iyi pintxo hazırlıklarından biridir. Eğer durumunuz bu değilse, bu barın Bilbao'nun diğer en tipik pintxo tariflerini denemeniz için yeterince geniş bir pintxo barına sahip olduğunu bilmekten memnuniyet duyabilirsiniz.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Pazartesiden perşembeye sabah 9'dan akşam 11'e kadar açıktır. Cuma günleri sabah 9'dan gece yarısına kadar ve Cumartesi günleri sabah 11'den gece yarısına kadar çalışmaktadırlar. Bu sayede Bilbao'nun en iyi gece hayatı turlarından bazılarına katıldıktan sonra yemek yemek için iyi bir yerdir.
9. Basaras'ta çeşitli hamsiler

Bilbao'daki en iyi pintxos hakkında konuşurken hamsiden bahsetmeden olmaz ve özellikle Basaras hamsileri şehirdeki en lezzetli ve özel hamsilerdir. Bu nedenle yerel halk için çok anlamlı bir yer haline gelmiştir.
Bu taverna oldukça mütevazıdır ve mekanın düzenli müşterileriyle ilgilenen sahiplerinin kişiliği nedeniyle yerel gastronomi sahnesinde gerçekten tavsiye edilen bir yer haline gelmiştir. Bu menünün ana kahramanları olan hamsilerin tazeliği ve kalitesi de cabası.
Bu deniz ürünlerinin tadını çıkarmaya devam etmek isterseniz, Bilbao çevresindeki en iyi köylerden bazılarına doğru bir turist rotası başlatabilirsiniz. Zira bu, Bask mutfak alışkanlıklarında oldukça tipik bir yemektir.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Basaras Tavernası Çarşamba'dan Cumartesi'ye kadar öğlen saatlerinden akşam 11'e kadar açıktır. Pazar günleri saat 16:00'da kapılarını kapatır ve diğer günlerde saat 16:00'dan 19:00'a kadar yarım gün ara verir.
10. Ünlü Berton barda bir pintxo bonfile biftek

Açık ve kapalı masaların geniş bir kombinasyonuna sahip olan ünlü Bar Berton, Calle Jardines'de yer almaktadır. Burası güzel ortamı, ana yemeklerinin kalitesi ama her şeyden önce sığır filetosunun büyük bir bileşen olduğu pintxolarının inanılmaz lezzetiyle tanınmaktadır.
Bıldırcın yumurtalı Txapelas ve kaz ciğerli madalyonlar sığır filetosu içeren iki pintxo tarifidir ve bu güzel tesisi ziyaret etmeye karar verirseniz kaçırılmamalıdır. Rabas bu işletmenin bir diğer ünlü pintxosudur ve alternatiflerin çoğu eşlikçi olarak piquillo biberleri ile sunulmaktadır.
İlgi alanının detayları:
- Çalışma saatleri: Geleneksel müziğin modern yorumlarla sunulduğu bu taverna haftanın her günü sabah 9'dan gece yarısına kadar açıktır. Şubeleri vardır, ancak Calle Jardines lokasyonu en iyi bilinendir.