Fas mutfağı: Kaçırmamanız gereken yemekler

Yakınlığına rağmen Fas yemekleri nispeten bilinmemektedir. Ancak, hiç kimseyi kayıtsız bırakmayacak çok sayıda yemekten oluşur.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

6 dakikalık okuma

Fas mutfağı: Kaçırmamanız gereken yemekler

©Henry Dick

Fas yemekleri, hiçbir gezginin kaçırmaması gereken bir dizi yemekten oluşur. Aslında, bu yemekleri tatmak bu şehri ziyaret etmenin temel bir parçasıdır ve bunu yapmanın en iyi yolu Marakeş'te bir gastronomi turu rezervasyonu yaptırmaktır. Pişman olmayacaksınız!

Herhangi bir seyahatteki en iyi deneyimlerden biri gastronomiyi keşfetmektir, çünkü lezzetleri, kokuları, çeşnileri ve hazırlama yöntemleri kültürün önemli bir parçasıdır. Fas mutfağı tajinden kuskusa, harira 'dan tangia 'ya kadar çeşitlilik gösterir ve lezzetini büyük ölçüde artıran baharatların varlığıyla karakterize edilir.

Tajine

Tajine yemeği| ©Bawdeep2010
Tajine yemeği| ©Bawdeep2010

Bu yemek aslında ismini içinde pişirildiği kaptan almaktadır, tıpkı İspanyol paellasında olduğu gibi, uzun koni şeklinde bir kapağı olan toprak bir tenceredir.

Tencerede seçilen etle (kuzu, dana veya tavuk) birlikte çeşitli sebzeler pişirilir ve zerdeçal ve kimyon gibi çeşitli baharatlar eklenir. En geleneksel haliyle pişirme yavaş olmalıdır, öyle ki yemeğin tamamlanması birkaç saat sürer. Buna ek olarak, kabın kendine özgü şekli buharın içeride kalması ve etin daha yumuşak ve lezzetli olması anlamına gelir.

Hepsi tajine olarak bilinse de, gerçekte eklenen malzemelere bağlı olarak farklı türleri vardır. En bilinenlerinden bazıları limonlu tavuk, erikli d ana eti ve daha özel durumlarda kuzu etidir. Tüm varyasyonları tanımak için tam bir gastronomi turu rezervasyonu yapmanızı öneririz, çünkü çöle özgü Berberi tajini de vardır ve kıyı bölgelerinde bazı balık ve sebze tajinleri de bulabilirsiniz.

Marakeş gastronomi turunuzu buradan satın alın

Köfteler

Köfte Yemek| ©The DLC
Köfte Yemek| ©The DLC

Bu yemek dünyanın pek çok yerinde en yaygın olanlardan biridir. Ülkelere göre farklı isimlerle anılır: köfte, kafta, kufta, kufteh... ve basitçe baharat ve birkaç başka malzemeyle karıştırılmış kıymadır.

Fas'tan Pakistan'a, Hindistan, Türkiye, Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da çok popüler olan bu yemeğin ana malzemesi genellikle sığır eti veya kuzu etidir. Marakeş'e çocuklarla gittiyseniz, bu tarif muhtemelen onların favorilerinden biri olacaktır. Marakeş'e çocuklarla gittiyseniz, bu tarif muhtemelen onların favorilerinden biri olacaktır.

Koftas yapmak için tek yapmanız gereken eti kıymak ve ardından sarımsak, maydanoz ve soğan eklemektir. Baharatlara gelince, baharatların sayısı ve türü aşçıya çok bağlıdır. Marakeş'te Ras el Hanout eklemek oldukça yaygındır, ancak kırmızı biber, zencefil veya kişniş de içerebilir. Köfte şeklinde ya da küçük bir hamburgere benzer bir şey olabilir. Marakeş'teki medinanın sokak tezgahlarında ve genel olarak Fas'ta, genellikle şiş gibi tahta bir çubuğa yerleştirilmiş olarak da bulunur.

Marakeş'te gastronomik bir tura çıkın

Harira çorbası

Harira çorbası| ©EL COMIDISTA.
Harira çorbası| ©EL COMIDISTA.

İyi bir çorbanın tadını çıkarmak için kışın Marakeş' e (ya da ülkenin başka bir şehrine) gitmenize gerek yok. Diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi, bu yemek tüm yıl boyunca çok popülerdir ve kahvaltıda yenen bir versiyonu bile vardır.

Bunlardan en bilineni, oldukça besleyici bir çorba olan harira'dır. Bu nedenle geleneksel olarak Ramazan günlerinde oruç açarken yenir, ancak ülke genelindeki restoranlarda her zaman bulabilirsiniz.

Bazı hipotezlere göre, tarif Endülüs kökenlidir ve daha sonra Kuzey Afrika'nın çoğunda popüler hale gelmiştir. Harira çorbası sebze, tahıl, et ve genellikle nohut olmak üzere bakliyat içerir. Ancak çorbaya lezzetini veren aromatik otlar (kişniş ve nane gibi), domates, limon ve elbette baharatlı bir tat veren harissa gibi baharatlardır. Tüm bunlar biraz un ile koyulaştırılır.

Marakeş gastronomi turunuz için buradan rezervasyon yaptırın

Kuskus

Kuskus Yemeği| ©Anna Tarazevich
Kuskus Yemeği| ©Anna Tarazevich

Fas'ta herhangi bir yere seyahat ederseniz asla kaçırmamanız gereken bir yemek vardır: kuskus. Yemeğin adı, buğday irmiğinden başka bir şey olmayan ana malzemesi kuskustan geliyor.

Biletlerinizi şimdi alabileceğiniz Marakeş'te bir gastronomi turu rezervasyonu yaptırırsanız açıklanacağı gibi, bu yemeği hazırlamanın neredeyse evler kadar çok yolu var. Her şey irmiğe eşlik eden yahniyi yapmak için kullanılan malzemelere bağlıdır. Her durumda, **et , nohut, soğan, kuru üzüm ve bazen erik eşliğinde çok miktarda sebze kullanılır, ancak ülkenin güneyinde bu tatlı dokunuşlar daha az bulunur.

İrmiği geleneksel şekilde pişirmek için, güveç üzerinde bir elek bulunan bir tür buharlı pişirici olan kuskus kabı kullanmanız gerekir. Bu şekilde, güveç malzemeleri alt kısımda pişirilir ve kuskusun kendisi üst kısımda pişirilir. Bu sistem en iyi sonucu verse de irmiğin pişme süreci saatler sürebiliyor.

Marakeş gastronomi turunuz için biletlerinizi alın

Méchoui

Bir parça méchoui| ©Adrian Scottow
Bir parça méchoui| ©Adrian Scottow

Méchoui, meshoui veya meshwi kelimeleri Arapça'da 'kızartma' anlamına gelir, bu nedenle bu popüler Fas yemeğinin neyle ilgili olduğunu tahmin etmek zor değildir. Ana malzeme, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da eti en değerli olan kuzu etidir. Başlangıçta hayvan, toprağa kazılan ve içi odunla doldurulan bir çukurda kızartılırdı. Odunlar köz haline geldiğinde bütün kuzu içine konur ve gömülürdü. Pişirme birkaç saat sürerdi.

Elbette bugün Marakeş'in en iyi restoranlarında bulunan versiyonda daha modern yöntemler kullanılıyor. Izgara hala ideal yöntemdir, ancak bazı yerlerde fırında da pişirilir. Ekstra lezzet için et genellikle harissa sosunun çok baharatlı olmayan bir versiyonuyla ovulur.

Marakeş'te iki günden fazla kalacaksanız bu yemeği mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Marakeş gastronomi turunuzu buradan satın alın

Pastilla veya pastilla

Pastela Keyfi| ©Javier Lastras
Pastela Keyfi| ©Javier Lastras

Fas'taki en popüler sokak yemeklerinden biri (bazı restoranlarda da servis edilmesine rağmen) pastilla veya pastilla'dır.

Eğer Marakeş'te kendi başınıza ya da bir gastronomi turuna katılarak Medina'yı gezdiyseniz, ki henüz gezmediyseniz buradan biletalabilirsiniz, muhtemelen pastilla satan birkaç dükkan görmüşsünüzdür, çünkü hem yerel halk hem de ziyaretçiler arasında oldukça popülerdir. Ancak Marakeş'te güvenlik tavsiyelerine uymanızı ve sadece güvendiğiniz yerlerden satın almanızı tavsiye ederim.

Bu bir çeşit yufka ya da puf bö reğidir ve içi kıyılmış kümes hayvanları, çekirdeksiz kuru üzüm ve Antep fıstığı ya da ceviz gibi kuru meyvelerle doldurulur. Çoğunlukla tavuk etiyle yapılsa da geleneksel olarak güvercin etiyle hazırlanır ve günümüzde güvercin etiyle yapılanlar lezzetleri nedeniyle neredeyse lüks bir yiyecek olarak kabul edilir. Tarçın ve pudra şekeri ile süslenir ve bu yemeği eşsiz ve lezzetli kılan bu tatlı ve tuzlu tatların karışımıdır.

Marakeş gastronomi turu için rezervasyon yaptırın

Tangia

Kuzu tangia| ©Taylor Young
Kuzu tangia| ©Taylor Young

Tangia muhtemelen Fas'ın geleneksel yemekleri arasında en az bilinenidir, bu nedenle ülkeyi ziyaret ederseniz kaçırmamalısınız. Bu yemek bir et yahnisidir. Tarifte kuzu eti, sarımsak, kimyon, zerdeçal ve ülkeye özgü limon konservesi yer almaktadır. Tüm bunlar, tarife adını veren bir kavanoz olan tangia içinde pişirilir.

Yemeğin muhteşem lezzetinin yanı sıra, arkasındaki tarih de ilginçtir. Erkekler sabahları işe giderken çömleği mahallelerindeki fırına götürürlermiş. Çömlek, yaklaşık 5 saat boyunca ateşin közleri içinde toprağın altına gömülürmüş. İşçiler işlerini bitirdiklerinde, lezzetinin tadını çıkarmak için onu alırlardı.

İster rehberli bir tura katılmış olun, ister Marakeş'te yolunuzu öğrendiyseniz ve tangia'yı denemek istiyorsanız, medinaya gidip servis yapan yerlerden birini bulmanızı tavsiye ederim. Bunlardan biri olan Souk Café, özellikle lezzetli bir tane sunuyor.

Marakeş gastronomi turunuz için buradan rezervasyon yaptırın

Nane çayı

Nane Çayı| ©Albi Albarrán
Nane Çayı| ©Albi Albarrán

Fas'a giden hiç kimse, ülkede ne kadar süre kalmış olursa olsun, bu lezzetli içeceği denemeden ayrılmamıştır.

Aslında nane çayı olan mint tea, ulusal içecek olarak kabul edilebilir. Sadece restoranlarda, çay dükkanlarında ve kafelerde değil, 15 dakikadan fazla zaman geçirdiğiniz her dükkanda bulabilirsiniz.

Tarifi çok basit olsa da - su, çay, nane ve bol miktarda şeker- Fas dışında ya da Mağrip'ten gelenler tarafından işletilen çay dükkanlarında bu kadar iyisini bulmak zordur.

Dar, alçak fincanlarda servis edilen bu içecek, Marakeş'e yazın gitmiş olsanız da her zaman sıcaktır. Her yerde bulunması sadece tadından kaynaklanmıyor, aynı zamanda her ziyaretçiye ikram edilmesi gereken bir misafirperverlik sembolü olarak kabul ediliyor. Fas'ta çayın üç kez servis edilmesi gerektiği söylenir: ilk bardak "hayat kadar acı"; ikincisi "aşk kadar güçlü"; ve üçüncüsü "ölüm kadar tatlı".

Bunu denemek için Marakeş'te Jamaa el Fna 'ya bakan teraslardan ya da Essaouira limanında Atlantik'in güzel manzarasına sahip bir kafeden daha iyi bir yer yoktur.

Marakeş gastronomi turunuzu şimdi ayırtın!

Tatlılar

Fas'ta kuruyemiş ve meyve dükkanı| ©Evan Bench
Fas'ta kuruyemiş ve meyve dükkanı| ©Evan Bench

Fas şekerlemeleri Avrupa'dakilerden oldukça farklıdır; ana malzemeleri bal, hurma, fındık, irmik ve kuru meyvelerdir.

Fas'ta gittiğiniz her yerde bu tatlıları satan çok sayıda dükkan bulacaksınız. Bunları ayrıca ülkenin Fransız mirasından gelen bir isimle kafelerde veya pastanelerde de deneyebilirsiniz.

En bilinenleri arasında ünlü baklavalar, meraklı ceylan boynuzları veya makrud vardır, ancak çeşitlilik o kadar fazladır ki hepsini denemeniz mümkün olmayacaktır.

Marakeş gastronomi turu için rezervasyon yaptırın

Baharatlar

Fas'ta Baharatlar| ©Hellotickets
Fas'ta Baharatlar| ©Hellotickets

Her ne kadar başlı başına bir yiyecek olmasalar da, Fas gastronomisinde baharatların öneminden kimse şüphe edemez. Onlar olmadan, seyahatleriniz sırasında tadacağınız tüm yemekler gerçekten farklı olurdu.

Baharatlar aynı zamanda ülkede bulabileceğiniz turistik cazibe merkezlerinin de bir parçasıdır. Her şehirde çarşının bir bölümü özellikle bu ürünlerin satışına ayrılmıştır. Marakeş'teki Rahba Kedima Meydanı'nda baharatların renk ve kokusuna dalarak dolaşmaktan daha tipik bir ülke deneyimi yoktur.

Bulabileceğiniz baharatların sayısı neredeyse sonsuzdur, ancak dönüşünüzde bunları denemek isterseniz diye en yaygın kullanılanların adlarını burada bulabilirsiniz:

  • Ras el Hanout: Fas yemeklerinin yıldızı. Aslında sabit bir tarifi olmayan bir baharat karışımıdır ve her dükkân en iyisine sahiptir. Karışımı oluşturmak için 30 kadar farklı baharatın kullanıldığı söylenmektedir.
  • Kimyon: Süpermarketlerde satılan kavanozlanmış kimyona alışkınsanız, Fas'ta bu baharatın kokusu ve tadı sizi yoğunluğuyla şaşırtacaktır.
  • Harissa: Fas'ta en yaygın kullanılan baharatlardan bir diğeri. Kimyon, tuz ve sarımsak eklenen tütsülenmiş ve közlenmiş kırmızı biber konsantresinden yapılır. Dikkatli olun çünkü bazı durumlarda biraz baharatlı olabilir, ancak Tunus'ta kullanılan baharattan daha az baharatlıdır.
  • Susam: Yemeklere farklı bir lezzet vermek için ızgarada kavrulur.
  • Portakal çiçeği suyu: portakal çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilir, Fas tatlılarında ve tatlılarında kullanılır.
  • Tuzda korunmuş limonlar: tangia gibi birçok Fas yemeğinde kullanılır.

Marakeş çarşıları turunuz için rezervasyon yaptırın