Prag Yemekleri: Kaçırmamanız Gereken Yemekler
Prag, Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olmasına rağmen, gastronomisi Çek sınırları dışında pek bilinmiyor. Restoranlarında neler bulacağınızı merak ediyorsanız, en ünlü yemeklerinin kısa bir listesini hazırladım.

Pragra'deki Restoranlar | ©R Boed
Prag'da görülecek ve yapılacaklar listenizi hazırlarken unutmamanız gereken bir şey var: gastronomi. Ne de olsa ülke kültürünün bir parçasıdır ve seyahatiniz boyunca size eşlik edecektir. Çek yemeklerinin Orta Avrupa'nın geri kalanı ile birçok ortak noktası olduğunu, etin güçlü bir varlığı ve büyük miktarlarda servis etme geleneği olduğunu bilmelisiniz.
Domuz eti, dana eti ve tavuk Prag yemeklerinin ana malzemeleridir ve en popüler tariflerinden bazılarında ördek de önemli bir yer tutar. Bu da vejetaryen seçenekler mevcut olmasına rağmen vejetaryenler için kolay bir yer olmadığı anlamına gelmektedir. Çoğu yemeğe farklı türde soslar ve her yerde bulunan knedliky eşlik eder.
1. Koleno (Domuz eklemi)

Prag'ın en iyi restoranlarının neredeyse tamamında bulunan bir yemek varsa, o da domuz eklemidir. Aslında, eğer bir gastronomi turuna çıkarsanız, bu tarif mutlaka karşınıza çıkacaktır.
Knuckle of knuckle et severler için gerçek bir ziyafettir, çünkü lezzeti ve yumuşak pişirme tekniği bu tarifi çıtır çıtır bir dış yüzey ve ağızda eriyen bir iç kısım ile eşsiz bir lokma haline getirir.
Ana malzeme, elbette, etin yumuşak olması ve kemikten kolayca düşmesi için birkaç saat boyunca pişirilen domuz dizidir. Genellikle soğan, acı biber, sarımsak, karabiber ve diğer baharatlarla tatlandırılır ve yaban turpu, çavdar ekmeği ve hardalla servis edilir.
Akşam yemeği için çok ağır bir yemek olabileceğinden öğle yemeğinde denemenizi tavsiye ederim.
2. Şnitzel

Viyana'ya bir gezi yaptıysanız fark etmiş olabileceğiniz gibi, bu yemek aslında komşu Avusturya'dan gelmektedir. Ancak Prag, tarifi küçük değişikliklerle benimsemiştir ve bugün tüm restoranlarında çok popülerdir. Birçok menüde Řízek (İngilizce, breaded) adı altında bulacağınızı unutmayın.
Bu yemeğin avantajlarından biri de sunum konusundaki çok yönlülüğüdür. Prag'da genellikle domuz eti ile pişirilir, ancak tavuktan da uzak değildir.
Hazırlaması oldukça basittir, çünkü tek yapmanız gereken bir fileto eti marine etmek, ardından ekmek yapmak ve kızarana kadar yağda kızartmaktır.
3. Česká Bramborová,

Çorbalar Çek mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Soğuk aylarda yemeğe başlamak için mükemmel bir yoldur ve dahası, o kadar çok çeşidi vardır ki, kaldığınız her gün farklı bir tanesini deneyebilirsiniz.
Çek başkentindeki en popüler çorbalardan biri Ceská Bramborová'dır, öyle ki birçok kişi bunu ulusal çorba olarak kabul eder.
Bu çorbanın temeli, sebzelerin ve genellikle dana eti parçalarının eklendiği patates ve mantardır. Ancak, diğer pek çok popüler yemekte olduğu gibi, Çek Cumhuriyeti'nin her bölgesinde malzemelerde küçük farklılıklar bulacaksınız.
4. Chlebíček

Çek mutfağının büyük bir kısmı et ve soslarına dayalı olsa da, aperatif olarak yenebilecek daha hafif yemekler de bulacaksınız. Chlebíček, tereyağı, sürülebilir peynir veya salata ile kaplanmış ve üzerine çeşitli malzemeler eklenmiş ekmek dilimleridir.
Chlebíček, Prag'da doğum günlerinden okul ve işyeri partilerine kadar sosyal etkinliklerin vazgeçilmezidir. Cenazelerde bile bulunabilirler.
Prag'da onları nerede bulabilirsiniz
Çek başkentinde bu yemeği şehrin dört bir yanındaki çeşitli dükkanlarda bulabilirsiniz. Denemek isterseniz diye işte size bunlardan sadece üçü:
- Sisters: Eski şehirdeki bu küçük dükkân, chlebíček'in sadece evlerde bulunabildiği bir dönemden sonra yeniden halka satılmasını sağlayan yer olarak kabul ediliyor. Daha geleneksel olanlara ek olarak, jambonlu veya mantarlı füme patates gibi daha yaratıcı malzemelerle bazılarını sunuyorlar.
- Lahudky Zlaty Kriz: Wenceslas Meydanı'na çok yakın bir konumda bulunan bu dükkânın özelliği eski usul chlebíček sunmasıdır. Bu da burayı, hızlı bir atıştırmalık için sık sık uğrayıp en sevdiklerinden bazılarını satın alan yerel halkın favorisi haline getirmiştir.
- Chlebicky Letná: Letná son yıllarda birçok eğlence merkezi ve restoranın açılmasıyla şehrin en canlı mahallelerinden biri haline gelmiştir. En başarılılarından biri de 20'den fazla farklı türde chlebíček sunan bu popüler dükkandır. Eski Kent manzarasının tadını çıkarırken Letná Park'ta küçük bir piknik yapmak isteyenler için mükemmel bir seçimdir.
5. Grilované klobásy

Bir seyahat sırasında, şehrin turistik yerlerini ziyaret etmeye devam etmeden önce hızlıca bir şeyler atıştırmaya çalışmak alışılmadık bir durum değildir. Prag'da bu durum, örneğin Yahudi Mahallesi'ni gezdikten sonra öğle vakti Eski Şehir Meydanı'na doğru yola çıktığınızda gerçekleşebilir. Çözüm basit ve lezzetlidir: bir tezgahtan iyi bir Grilované klobásy sipariş edin.
Karmaşık ismine rağmen, bu yemek sadece lezzetli bir çörek üzerinde seçtiğiniz sosla servis edilen ızgara bir sosisdir. Basitliğine rağmen, sosisli sandviç gibi bir şey olarak düşünmeyin, çünkü sosis etinin kalitesindeki fark ve ızgaranın dokunuşu onu çok daha lezzetli kılıyor.
Şehir turunuz sırasında bu yemeği servis eden pek çok tezgah bulacaksınız. Turistler (ve birçok yerli halk) arasında en popüler olanları Wenceslas Meydanı 'nda ve Eski Şehir Meydanı'na yakın bölgelerde bulunanlardır.
6. Smazeny syr

Prag mutfağının spesiyalitelerinden biri olan Smazeny syr'i hem restoranlarda hem de sokak tezgahlarında bulabilirsiniz. Çok basit bir şekilde kızarmış peynir dilimi olarak tarif edilebilir, ancak aslında biraz daha ayrıntılıdır.
Bu yemek genellikle yaklaşık 15 santimetre kalınlığında bir dilim halinde kesilmiş Edam tipi peynirle yapılır. Daha sonra un, yumurta ve galeta ununa batırılır ve çok kızgın yağda kızartılır. Servis edildiğinde genellikle yanında salata, cips ve bir parça ekmek bulunur. Bazen üzerine tartar sosunun Çek versiyonu da eklenir.
Sonuç , çıtır çıtır, lezzetli ve doyurucu bir yemeğin tadını çıkaracak olan peynir severleri kesinlikle memnun edecektir. Ancak Praglılara göre, hala sıcakken yemek şarttır.
7. Knedliky

Prag'da bir restoranın menüsüne baktığınızda, İngilizce'ye köfte olarak çevrilen yemeğin ne kadar çok olduğunu görürsünüz. İlk başta aklınıza bir tür doldurulmuş makarna gelebilir, ancak Çek Cumhuriyeti'nde bunlar çok farklı bir üründür.
Bu yiyeceğin Çekçe'deki adı knedliky 'dir ve un, yumurta, tuz, süt ve maya ile yapılır. Ekmek gibi dilimlenir ve birçok sulu yemekte garnitür olarak kullanılır.
Knedliky'nin tadı çok hafiftir, ancak dokusu gulaş veya svíčková gibi yemeklere eşlik eden sosun lezzetini mükemmel bir şekilde emmesini sağlar.
8. Svíčková

"Svíčková na smetaně" ya da doğrudan svíčková, Prag ve tüm ülke sakinleri arasında en popüler yemeklerden birinin adıdır.
Tarif, ince dilimlenmiş sığır filetosunun birkaç saat boyunca marine edilerek yumuşatılması ve eklenen aromatik bitkilerin lezzetini emmesi için bekletilmesinden oluşur. Daha sonra tatlı, tuzlu ve ekşi bir tada sahip kalın, kremsi bir sos yapılır.
Bu yemeği Prag'daki herhangi bir restoranda, hatta bir Vltava akşam yemeği gezisinde bile bulabilecek olsanız da, Prag'da düğünler gibi özel kutlamalar için bir yemek olarak kabul edilir.
Nihai sonucu tamamlamak için sosla birlikte birkaç dilim knedliky servis edilir.
9. Gulaş

Gulaş denince aklımıza genellikle bu tarifin menşe ülkesi olan Macaristan gelir. Ancak Çekler, Macar kırmızı biberinin acılığını büyük ölçüde ortadan kaldırarak ve bazı unsurlar ekleyerek yemeği uyarlamışlardır.
Bu nedenle Prag'da gulaş daha az sebze ve daha fazla et, neredeyse her zaman sığır eti ile yapılır. Restoranlarda biri yahniye benzeyen, diğeri ise daha fazla et suyu içeren ve çorba olarak servis edilen iki tür gulaş bulabilirsiniz.
Genellikle bir ekmek kasesinde ve tabii ki birkaç parça knedliky eşliğinde servis edilir.
10. Pečená kachna (Ördek)

Prag'da et yemeklerinin çoğu domuz, dana ve tavuk etinden yapılırken, ördekle yapılan tariflerin reklamını yapan menülerin sayısı sizi şaşırtabilir.
Şehri ziyaretim sırasında, bu reklamları en sık gördüğüm yer Prag Kalesi yakınlarındaki yemek mekanlarıydı, ancak diğer mahallelerde de kesinlikle bulabilirsiniz.
Bu hayvanın yıldız yemeği pečená kachna, yani kızarmış ördektir. Sonuç, çıtır bir kabukla kaplanmış ve tatlı lahana ile servis edilen çok yumuşak bir ettir.
Bonus olarak, bir sokak tatlısı: trdelnik.

Şehir merkezinde yürüdüğünüzde ( Prag' a ister yazın ister kışın gitmiş olun) birçok yerde tuhaf bir tatlı kokusu fark edeceksiniz. Bunun nedeni, şekerle kaplı bir tür kavrulmuş hamur silindiri olan trdelnik satan çok sayıda dükkan ve tezgahtır.
Prag'ın Noel pazarlarına özgü olsalar da, havalar ısındığında da bunları bulabilirsiniz. Ancak iki mevsim arasında farklılıklar vardır. Hava soğuk olduğunda genellikle tek başlarına ya da sıcak çikolata ile yenirken, havalar ısındığında genellikle farklı tatlarda dondurma ile doldurulurlar.
Prag'da her yemeğin eşlikçisi: bira.

Çek Cumhuriyeti'nin kişi başına bira tüketiminin en yüksek olduğu ülke olduğu düşünüldüğünde, her yemeğe biranın eşlik etmesi şaşırtıcı değildir.
En popüler ticari bira, Pilsen'e yapacağınız bir gezide bira fabrikasını ziyaret edebileceğiniz Pilsner Urquell'dir. Buna ek olarak, Prag'daki bazı küçük bira fabrikalarını ve çok sayıdaki bira fabrikasını gezerek daha fazla bilgi edinebileceğiniz çok sayıda küçük bira veya butik bira da bulabilirsiniz.
Sokak yemeği tezgahları güvenilir mi?

Prag'ın sokakları, özellikle de meydanları, hem ziyaretçiler hem de yerel halk için fast food sunan sokak tezgahlarıyla doludur. Sosislerden hamburgerlere ve daha ayrıntılı yemeklere kadar her şeyi sipariş edebilirsiniz.
Genel olarak, orada herhangi bir sorun yaşamadan yemek yiyebilirsiniz. Bariz bir hijyen sorunu görmediğiniz sürece, ahırlar iyi kontrol edilmiş ve güvenlidir.